Remember Elisabeta Polihroniade

 

     Pe 23 ianuarie 2017 s-a împlinit un an de când a trecut în neființă Elisabeta Polihroniade, Mare Maestră Internațională de Șah și ambasador al inteligenței românești peste hotare.

 

     Patima nestăvilită pentru promovarea șahului a lăsat-o ca dar tuturor pământenilor care iubesc jocul minții,  plecând cu gândul la o ultimă carte pe care ar fi vrut să o scrie, la piesele albe care o așteaptă acasă, în București, la „copiii care stau cu mânuțele la cap și cu ochișorii pe piese și nu știu ce să mute”, la „copiii mei din școala mea de la Vaslui”.

 

      Vasluiul era unul din cele mai îndrăgite locuri ale reginei șahului, mărturie fiind oamenii, școala care îi poartă numele și drumurile lungi pe care le-a făcut în ultimii cinci ani ai vieții, la cumpăna dintre anotimpuri, spre 1 Iunie, de ziua copiilor pe care îi iubea atât de mult.

 

     „Am să vin cu mare plăcere de fiecare dată aici, pentru că m-am simțit bine, am întâlnit oameni buni și este o mare onoare să păstoresc o asemenea școală”.

 

     Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Elisabeta Polihroniade” Vaslui, copiii și cadrele didactice au comemorat-o pe patrona spirituală a școlii pe 26 ianuarie 2017, când orologiul a arătat un an de când au condus-o pe ultimul drum, spre locașul de la Cernica și un deceniu de șah în școală. Au participat ca invitați protagoniștii, profesorul Ion Soroceanu, fost director și instructorul de șah Gelu Pădurariu, precum și Constantin Grosu, președintele Asociației Județene de Șah Vaslui.

 

     Cuvinte și necuvinte, imagini emoționante și aduceri-aminte au reconstituit ultima întâlnire, ultimii pași, ultimele vorbe și dorințe ale Elisabetei Polihroniade într-o balanță a împlinirilor și neîmplinirilor, a obligațiilor morale ale instituției, unică în țară și în lume, prin numele său. Au fost evocate viața și performanțele, principiile nediscriminative, convingerile despre egalitatea oamenilor și despre rolul șahului în modelarea inteligenței și caracterului la copii.

 

     Un zâmbet binecunoscut, de această dată dintr-o fotografie, ne-a trimis în lumea amintirilor vii pe care le avem toți cei care am crescut odată cu vocea inconfundabilă de la emisiunea televizată „Șah-mat în 15 minute” și am stat aproape de Elisabeta Polihroniade în ultimii  ani ai vieții.

 

 

http://obiectivvaslui.ro/remember-elisabeta-polihroniade/

1/8

 

 

Please reload

Posturi recente
Please reload

Arhivă
Please reload

© 2017 by SoftHardExpert. CSEI ”Elisabeta Polihroniade” Vaslui